Palacen historiikki

Helsingin olympialaisten vieraita vuonna 1952 vastaanottamaan valmistunut Eteläranta 10 edustaa modernismia ja sitä luonnehditaan usein suomalaisen taideteollisuuden käyntikortiksi.

Rakennuksen kaikki ulkopinnat entisöidään laajassa remontissa, jonka yhteydessä myös 10. kerroksen ravintola Palace juhlatiloineen saa uuden, historialliselle pohjalle museoviraston hyväksynnällä rakennetun identiteetin.

Keittiön lisäksi klassinen tunnelma palautetaan myös Palaceen ilmeeseen. 50-lukulainen modernismi toimii hyvin 2020-luvun Suomessa, sillä lautasella olevan ruoan lisäksi koko ravintola kunnioittaa yksinkertaista, selkeää muotokieltä. Palacen historiallinen valokyltti on restauroitu ja se nostetaan takaisin Palacen katolle vuodenvaihteessa.

Palacen toiminta loppui vuonna 2016, jonka jälkeen ravintolatoiminta siirtyi Royal Ravintoloille.

Palace toimi vuodesta 1952 eteenpäin modernin suomalaisen gastronomian keihäänkärkenä. 10-kerroksessa oli ravintola ja kakkoskerroksessa toimi kahvila ja Palacen Grilli, josta myöhemmin tuli La Vista ja Palacen Ranta. Vuonna 1961 avattiin Palacen 11-kerrokseen legendaarinen American Bar.

Palacen ruoka

Palace on aina tunnettu huippulaadukkaasta ruoastaan. Alussa suurin osa ruoista tarjottiin vadeilta asiakkaille. Suosittuja annoksia olivat mm:

– Palermaan blinit (anjoviksilla, hunajalla ja smetanalla)
– Keisarin voileipä (paistettua ruisvuokaleipää, tartarlihaa, kaviaaria, keltuaista, sipulia)
– Madetta Harryn tapaan (madetta, voikastiketta, fenkolia)
– Hirvirulla
– Kuhaa Walewska
– Sorsaa Palacen tapaan, punakaalia
– Läskisoosia
– Punajuuritimbaali

10-kerroksen Palace Gourmet-ravintola tuli 1990-luvulla tunnetuksi Menu Surprise-menullaan, siis päivän yllätysmenu viineineen.

Palacen kabinetit

Palacen kabinetit on nimetty Palacen merkkihenkilöiden mukaan, jossa talon arkkitehti, toimitusjohtajia ja keittiömestareita.

Viljo Revell (1919-1964). Eteläranta 10-rakennuksen arkkitehti.

Wilhelm Noschis (1919-1999). Hotelli Palacen toimitusjohtaja vuosina 1952-1985

Aleksander Palermaa (1911-1997). Palacen ensimmäinen keittiöpäällikkö, vuosina 1952-1976.

Eero Mäkelä (1942-2008). Palacen keittiömestari, jonka aikana ravintolalle myönnettiin Suomen ensimmäinen Michelin-tähti vuonna 1987.

Heikki Tavela (1932-2013). Yritysjohtaja, gastronomi ja yksi Palacen omistajista 2000-luvun alussa. Palacen “Läskisoosiklubin” vetäjä.